Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar Himmelsblå tankar...: 4-5-1 är svårt

söndag 22 mars 2009

4-5-1 är svårt

Såg finalen i supercupen mellan Kalmar och Göteborg. Det syntes att det var två lag som kommit längre än MFF i förberedelserna inför allsvenskan. Kalmar överraskade på mig och kommer säkert högt upp i tabellen även i år. Det var kanske inget skönspel vi fick se, men stundtals blixtrade båda lagen till. Göteborg hade inledningen på matchen och Kalmar hade avslutningen. Resultatet blev 1-0 till Kalmar.

Intressantare var kanske att Göteborg skulle spela 4-5-1 med lille Robin Söder på topp. På TV kallade man uppställningen för 4-1-4-1, vilket liknar den uppställning vi hade senast mot Mjällby med den skillnaden att vi ställde upp med två defensiva mittfältare. Vi hade då Larsson på topp som i storlek påminner om Söder.

Ingen av dem klarade heller av rollen som ensam på topp. Ska man använda en sådan uppställning så tror jag att man måste ha en stor stark targetspelare längst fram. Det blev väldigt enkelt för Kalmar att ta bort Robin Söder, precis som Daniel Larsson försvann helt mot Mjällby.

Delvis kan man säkert klandra de offensiva mittfältarna som inte gav nödvändigt understöd och även bristande löpningar från yttrarna, men för mig känns det som ett väldigt svårt spel att lyckas med, vilket jag tycker bevisades idag igen.

2 kommentarer:

  1. Varför jämföra med Göteborg som spelade 4-1-4-1, när Kalmar spelade ett 4-2-3-1 system som ju är nästan precis vad MFF haft i ett par matcher. Tyckte det gick rätt bra för Kalmar, och man kan väl inte kalla Mendes för en stor stark target på topp.

    De fick en del spel på kanterna, och var också farliga i deras snabba omställningar, vilket väl är den situation där DL kommer bäst till sin rätt i MFF.

    SvaraRadera
  2. Anonym:

    Håller med dig om att Kalmar nog spelade mer som Rolle vill att vi ska spela. Intressant hur snabba de var i KFF med sina omställningar centralt och hur ofta de kom till avslut, till skillnad från det mycket långsammare Göteborg.

    SvaraRadera

 
Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar