Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar Himmelsblå tankar...: När ska en tränare avgå?

söndag 14 juni 2009

När ska en tränare avgå?

Det har diskuterats länge när Lars/Roland borde avgå som tränare för det svenska landslaget. Många tycker att de borde avgå när Sverige inte längre har chans att nå sitt mål (att kvalificera sig för VM i Sydafrika). Jag håller med om detta.

Vad ska vi då tycka om Rolle/Gren?

De har under 18 månader inte presterat någonting bra, rent resultatmässigt. Förra året blev ett resultatmässigt fiasko och det här året finns två målsättningar, varav en hög och en låg.

Målsättningen att vinna cupen tycker jag är en hög och bra målsättning för Sveriges stoltaste och rikaste klubb. Det slutade med fiasko och förlust i första omgången.
Den andra målsättningen att bli 4:a i Allsvenskan är för mig en dålig målsättning eftersom man måste bli minst 3:a för att få kvala till de europeiska cuperna. Nu ser även det tämligen försiktiga målet också ut att sluta med ännu ett stort sportsligt fiasko.

När är det då rimligt att Rolle/Gren avgår och ersätts med en vinnare?

Knappast efter säsongens slut, då ett "nytt" lag måste vara på plats för att kunna nå framgång nästa säsong. Annars är även nästa säsong förlorad. Stannar Rolle/Gren kvar är nog också risken stor att nästa säsong blir likadan som årets och de senaste 4 årens.

Ett av problemen i dagens MFF är att det ena sportsliga fiaskot läggs till det andra, år efter år, utan att detta tycks få några som helst konsekvenser för de inblandade i styrelsen, ledningen eller som i det här fallet, för tränarna som inte presterat någonting på 18 månader.

Rimligen borde styrelsen ta konsekvenserna på många olika sätt, inte minst när det gäller tränarna. Man borde redan nu ha ersatt dem med en ny tränare som då skulle fått hösten på sig att sätta sin prägel på laget och göra oss redo att kämpa om guldet nästa år.

Det kommer förstås inte att hända. Liksom att ingenting annat heller händer eller kommer att hända i MFF.

Vi kan se fram emot en höst där vi kommer någonstans mellan 5- 10 plats igen och nästa år lär det bli någonting liknande.

Trist och tråkigt är bara förnamnet!

6 kommentarer:

  1. Håller helt med dig om att om man ska byta tränare så ska man göra det nu. Inte i vinter. Men hey, det kan ju fortfarande vända!

    SvaraRadera
  2. Jon:

    Vi kommer varken att byta tränare nu eller i vinter. I MFF får dåliga resultat inga konsekvenser.

    Visst kan det vända. Just nu har vi 11 poäng upp till guldet. Kanske hamnar vi "bara" 10 poäng från guldet på en femte plats när året är slut? Då kommer tränarna säga att vi gjort en bra säsong och att nästa år blir bättre. Den visan har vi hört många år nu, utan att de levererat resultat som vi kan vara stolta över.

    För egen del tror jag på att vi hamnar på plats 6-8, dvs en liten förbättring jämfört med dagens tabell, men långt ifrån godkänt och ännu längre från våra målsättningar.

    SvaraRadera
  3. Erikslustvägen28 juni 2009 kl. 13:35

    Det eviga kraxandet om att byta tränare, låter som rena symötet.

    Vägen till framgång är kontinuitet, men ni tycker förstås att Haglunda skulle sparkats i Elfsborg när han hade en dålig första säsong.

    Skärp er nu lite.

    SvaraRadera
  4. Erikslustsvägen:

    Jag har inte kraxat om att byta tränare tidigare. Det är första gången.

    Vi har nu fyra och ett halvt år sportsliga misslyckande bakom oss. Ingenting tyder på någon förbättring i höst. Vi har edan misslyckats i cupen i år. Cupen som vi skulle vinna.

    Problemet är att det aldrig är någon i MFFs ledning som tar ansvar när det inte fungerar. Kommer det någonsin att ske?

    SvaraRadera
  5. Erikslustvägen28 juni 2009 kl. 14:19

    Rolle o Gren ska inte lida för vad MFF gjorde 2005-2007.

    Du kan väl lite företagsekonomi, se de åren som "sunk cost", det vill säga de ska inte påverka beslut idag.

    SvaraRadera
  6. Erikslustvägen:

    Vi behöver större förändringar än ett tränarbyte. Eftersom vu uppenbarligen inte kommer att genomföra något nu, vilket jag tycker vi skulle gjort, så tycker jag inte att man byter till vintern heller. Vill inte ha nya tränare när en säsong börjar.

    Om resultaten saknas nästa sommar är det lämpligt att göra ett tränarbyte då.

    Detta betyder inte att omfattande förändringar inte behövs nu. Någon behöver ta ansvaret för 4 1/2 års misslyckande. En ny strategi för hur vi ska bli ett topplag behöver tas fram. Uppenbarligen har de gamla planerna inte fungerat.

    SvaraRadera

 
Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar